Raviurheilu lajina

Raviurheilu on Suomessa suosittua, ja niin on myös raveihin liittyvä vedonlyönti. Pelaaminen ei enää edellytä fyysistä läsnäoloa raveissa, vaan veikkaaminen onnistuu helposti ja näppärästi netissä. Tässä artikkelissa kerromme raveihin liittyvästä vedonlyönnistä, sen säännöistä ja mahdollisuuksista.

Mitä raviurheilu on?

Raviurheilu on vauhdikas hevosurheilun kilpailumuoto, jossa hevoset kilpailevat nopeudesta tarkoitukseen suunnitellulla raviradalla. Hevosten ohjastajat istuvat hevosen vetämien kärryjen kyydissä. Ravien vauhdikkuus tarjoaa ainutkertaisia elämyksiä sekä ensikertalaisille että kokeneimmillekin ravikävijöille. Huikean jännittävät voitot, tappiot sekä sähköinen tunnelma raviradalla ovat vertaansa vailla olevia tunteiden nostattajia, jotka tekevät raviurheilusta yhden Suomen suosituimmista urheilulajeista.

Raviurheilu kuuluu jääkiekon ohella Suomen seuratuimpiin urheilulajeihin, sillä lajin tapahtumia katsoo vuositasolla lähes miljoona katsojaa. Paikan päällä raviradoilla tapahtumia seuraa jopa noin 670 000 katsojaa vuodessa, mutta fyysisen läsnäolon lisäksi raveja on mahdollista seurata etäpelipisteissä, internetissä sekä television välityksellä. Toto-ravipäiviä on vuodessa yli 530 ja niitä voi seurata live-lähetyksinä TotoTV:n kautta. Jos kuitenkin haluaa päästä jännittämään ja kannustamaan paikan päälle, kannattaa suunnata Espoon Vermoon, jossa sijaitsee Suomen tunnetuin ja suurin ravirata. Vermossa järjestetään ravit joka keskiviikko.

Raveja järjestetään kuitenkin ympäri Suomea joka ikinen päivä, lukuun ottamatta kahta päivää vuodessa, jouluaattoa ja joulupäivää. Kilpailut vaihtelevat suuresti ja tarjolla on sekä pieniä paikallis- ja jääraveja, maakuntaratojen viikoittaisia kilpailuja, sekä kansainvälisen tason suurtapahtumia. Jokaiselle raviharrastajalle löytyy siis jotakin. Raviurheilun vuosittain kohokohta on Kuninkuusravit, joka on sekä yksi Suomen suurimmista urheilutapahtumista, myös yksi maailman suurimmista ravitapahtumista. Kuninkuusravit järjestettiin ensimmäistä kertaa jo vuonna 1924 ja kilpailuja seuraa paikan päällä keskimäärin yli 50 000 katsojaa. Nämä kilpailut kestävät kaksi päivää ja niiden aikana juostaan kolme eri matkaa.

Suomessa raveihin osallistuu lähes 7000 hevosta ja hieman alle 2000 ohjastajaa, kun taas ammattivalmentajia Suomesta löytyy noin 160. Harrastajavalmentajia on suhteellisen paljon enemmän, jopa yli 7000 henkilöä. Suomi kuuluu neljän suurimman ravimaan joukkoon Euroopassa, joista muut kolme maata ovat Ranska, Italia ja Ruotsi.

Raviveikkaus

Suomessakin oleellinen osa raviurheilua on raviveikkaus, joka osaltaan auttaa suomalaisen hevostalouden ylläpitämistä. Veikkauksen kautta rahaa ohjautuu muun muassa hevosenomistajille palkintoina sekä hevoskasvatukseen ja hevosiin liittyvään tutkimukseen. Hevosurheilun lajeja voi Suomessa veikata yli tuhannessa pelipisteessä, raviradoilla tai internetin lukuisissa pelipaikoissa.

Raviveikkauksessa eli totoamisessa veikkaaja yrittää arvata hevosten sijoituksia eri lähdöissä. Voiton määrä lasketaan pelin jakosumman ja kullekin voittavalle yhdistelmälle pelatun rahasumman mukaisesti. Luonnollisesti myös pelin järjestäjä ottaa pelatuista rahasummista oman osuutensa. Raviveikkauksen voitot ovat pelaajalle verovapaita. Myös totoamisessa pelaajan kannalta oleellista on löytää oletettua todennäköisyyttä suuremmat kertoimet eli niin sanotut ylikertoimet.

Totoamisen lisäksi raviveikkausta voi harjoittaa myös netissä ulkomaisilla vedonvälittäjillä. Vaikka kyseessä onkin ulkomaalainen yritys, on hyvin usein sekä sivusto että palvelua saatavilla suomeksi. Suurin osa veikkaussivustoista maksaa myöskin voitot verovapaina, aina silloin kun sivustolta löytyy lisenssi ETA-alueelta. ETA-lisenssi takaa myös sen, että kyseessä on rehellinen, luotettava ja turvallinen sivusto. Useimmat ETA-lisenssillä varustetut nettikasinot sijaitsevat Maltalla ja Gibraltari. Ulkomaisilla vedonvälittäjillä pelaamisessa on se etu, että normaalisti ne tarjoavat paremmat kertoimet korkeampien palautusprosenttien ansiosta. Totoamiseen erona on myös se, että nämä kyseiset vedonlyöntisivustot tarjoavat peleihin myös kiinteät kertoimet, mikä tarkoittaa sitä, että kerroin pysyy samana kuin mitä se oli silloin, kun asetit vedon alun perin.

Totoaminen

Kuten jo mainitsimme aikaisemmin, totoaminen auttaa osaltaan suomalaista hevostaloutta ja tästä syystä moni pelaaja suosiikin totoamista ulkomaalaisten vedonlyöntisivustojen sijaan.  Raviurheilua ja hevosia voi veikata Suomessa jopa yli tuhannessa toto-pelipisteessä, tai vaihtoehtoisesti paikan päällä raviradoilla tai internetin välityksellä. Suosituin veikkauspaikka ei kuinkaan ole itse raviradoilla, vaikka se tuokin luonnollisesti kaikista eniten jännitystä ja tunnelmaa tapahtumaan, vaan internetissä. Vedonlyöminen internetin välityksellä on monelle se kaikkein helpoin ja käytännöllisin tapa päästä mukaan ravien ja vedonlyönnin tuomaan jännitykseen ja adrenaliinin nousuun, vaikka se tapahtuukin mukavasti kotisohvalta käsin. Harvoilla on kuitenkaan aikaa tai mahdollisuuksia sännätä raviradoille niin usein kuin haluaisi, joten internetin kautta tehdyt vedot on suurimmalle osalle se kaikkein helpoin vaihtoehto. Internetissä tapahtuu yli puolet kokonaisvaihdosta, joka on yli 200 miljoonaa euroa vuodessa.

Toto-pelien idea on hyvin yksinkertainen: pelaaja pyrkii ennakoimaan hevosten sijoittumista lähdöissään. Pelatun pelin voitto määräytyy laskennallisesti pelin jakosumman ja voittavalle yhdistelmälle pelatun määrän mukaan. Pelin järjestäjä ottaa pelivaihdosta osuutensa ja valtio verot, joten voitot ovat pelaajalle aina verovapaita.

Vaikka raviveikkaus onkin loppupeleissä hyvin yksinkertaista, se on myös erittäin hauskaa ja jännittävää ajanvietettä. Suosittua raviveikkauksesta tekee myös se, että se voi parhaassa tapauksessa olla myös hyvin palkitsevaa rahallisesti. Täytyy kuitenkin pitää mielessä, että kyseessä on uhkapeli siinä missä muukin vedonlyönti, joten sitä kannattaa harrastaa harkiten ja vastuullisesti. Pääasia on pitää veikkaaminen viihdyttävänä ja hauskana ajanvietteenä.

Raviveikkauksen pelimuodot

Raviveikkauksen pelimuotoja on runsaasti, eikä pelaamiseen tarvitse sijoittaa suuria pääomia. Paras palautusprosentti, yli 90 %, on parivedossa, jossa kahdesta hevosesta veikataan sitä, joka saapuu ensin maaliin. Tätä pelimuotoa tarjoavat tosin vain ulkomaiset vedonvälittäjät. Yli 80 %:n palautusprosentteihin yltävät myös voittajan veikkaus sekä kolmen parhaan joukkoon sijoittuvan hevosen veikkaaminen. Muita raviveikkauksen pelimuotoja ovat esimerkiksi troikka, toto4 ja päivänduo. Minimipanos näissä pelimuodoissa voi olla niinkin alhainen kuin 1 euro, joten kenellä tahansa on mahdollisuus päästä kokeilemaan raviveikkauksen jännittävää maailmaa. Raviveikkaaminen voi parhaimmillaan ja pitkäjänteisesti toteutettuna olla paitsi hauskaa, myös hyvin tuottoisa harrastus.

Ravivedot pähkinänkuoressa:

H2H/pariveto (tarjolla ainoastaan ulkomaisilla vedonvälittäjillä):

  • Veikataan kumpi kahdesta hevosesta on ensin maalissa
  • Kiinteät kertoimet
  • Minimipanos 1€
  • Palautusprosentti: 92%

Voittaja:

  • Pelataan yksittäisen lähdön voittaja
  • Muuttuvat kertoimet
  • Minimipanos 1€
  • Palautusprosentti: 85%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *