Ratsastus liikuntamuotona

Riding as a sport formRatsastus on suosittu harrastus eläimistä pitävien parissa, mutta se on myös erinomainen liikuntamuoto. Laji on kasvattanut suosiotaan erityisesti lasten ja nuorten keskuudessa. Tässä artikkelissa kerromme ratsastuksesta liikuntamuotona ja urheilulajina. Kerromme myös, kenelle ratsastus sopii ja kenelle ei.

Onko ratsastus hyvä liikuntamuoto?

Kuntoliikuntamuotona ratsastus on monipuolinen ja tehokas laji, sillä ratsastustunti sisältää liikkumista monilla eri sykealueilla. Ratsastaja joutuu tekemään töitä kaikilla lihaksillaan, ja vain pelkkä hevosen selässä pysyminen voi aluksi tuntua liikunnalta. Myöhemmin ratsastaja joutuu tekemään töitä saadakseen hevosen liikkumaan toivomallaan tavalla ja toivomaansa suuntaan. Ratsastajan täytyy hallita oma kehonsa ja sen liikkeet, mutta myös hevosen tai ponin liikkeet ja erilaiset kehon viestit.

Mitä lihaksia ratsastus kehittää?

Ratsastus kehittää monipuolisesti kehon kaikkia lihaksia. Ratsastaja tarvitsee lihaksiinsa sekä nopeus- että maksimivoimaa, jotta hän pystyy reagoimaan mahdollisimman hyvin hevosen tai ponin äkkinäisiin liikkeisiin. Ratsastus kehittää erityisesti keskivartalon, jalkojen ja ylävartalon lihaksia. Keskivartalon eli vatsan, selän ja kylkien alueen lihaksia tarvitaan tasapainon ylläpitämiseen. Koska tasapainon ylläpitäminen on ensisijaisen tärkeää hevosen selässä pysymisen kannalta, on keskivartalon lihasten hyvä kunto myös tärkeä turvallisuustekijä ratsastuksessa. Jalkojen ja ylävartalon lihaksisto kehittyy samalla, kun ratsastaja harjoittelee erilaisia askellajeja sekä hevosen pysäyttämistä ja ohjaamista.

Kenelle ratsastus sopii?

Ratsastus sopii hyvin monenikäisille ja -kuntoisille henkilöille. Pienet lapset voivat tutustua lajiin talutusratsastuksessa pienten ponien selässä, ja kouluikäiset voivat ratsastaa jo suuremmilla poneilla tai hevosilla. Ratsastuksessa pieni ylipainokaan ei haittaa. Kaikkien ei tarvitse tähdätä kilparatsastajiksi, vaan jokainen voi harrastaa lajia omalla tavallaan ja omalla tasollaan. Kunnon kohottaminen on oivallinen peruste ratsastusharrastuksen aloittamiseen sekä lapsilla että aikuisilla.

Missä voin aloittaa ratsastusharrastuksen?

Internetin ansiosta erilaisten harrastuspaikkojen löytäminen on nykyään helppoa ja nopeaa. Etsi netistä kotiasi lähinnä olevat ratsastustallit ja käy tutustumassa niiden tarjontaan. Monissa paikoissa ratsastusta voi kokeilla ensin yksittäisen irtotunnin verran ilman, että tarvitsee heti sitoutua koko lukukauden pituiseen alkeiskurssiin.

Jos olet jo kokenut ratsastaja, osaat varmasti esittää uudella tallilla juuri ne oikeat kysymykset, jotka ovat sinulle tärkeitä uutta harrastuspaikkaa valitessa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *