Oma hevonen vai vuokrahevonen?

rental horseOletko jo kauan haaveillut omasta hevosesta? Oman hevosen hankkiminen on suuri päätös, ja myös muita vaihtoehtoja on tarjolla. Tässä kerromme oman hevosen hankkimisesta sekä vaihtoehdosta vuokrata hevonen ostamisen sijaan.

Oman hevosen hankkimisen edellytykset

Hevosen hankkiminen on suuri päätös, joten sen tekemiseen kannattaa käyttää aikaa ja vaivaa. Mieti siis, oletko valmis sitoutumaan elävään eläimeen ja sen hoitamiseen pitkäksi aikaa, käytännössä vuosiksi. Kannattaa myös miettiä, onko taloudellinen tilanteesi sellainen, että pystyt hankkimaan hevosen ja sen varusteet, ylläpitämään sitä ja kattamaan myös mahdolliset hevosesta aiheutuvat yllättävät kulut. Muista, että hevosen omistaminen on paljon enemmän kuin pelkkä harrastus: Se on elämäntapa ja koko elämään vaikuttava valinta. Jos vielä epäröit, kannattaa asia jättää hautumaan ja miettiä muita mahdollisia vaihtoehtoja.

Tallipaikan valinta

Jos olet kuitenkin päättänyt ostaa oman hevosen, on tallipaikan valinta eräs tärkeimmistä hankintapäätöstä seuraavista valinnoista. Hevosen sijoittaminen omaan talliin voi olla helppo ratkaisu, mutta toisaalta se on hyvin työläs vaihtoehto ja sopii vain paljon kokemusta omaaville hevosharrastajille. Varsinkin vähän kokemusta omaavien kannattaa ainakin aluksi luottaa ulkopuoliseen apuun hevosen majoituksen ja ruokahuollon järjestämisessä.

Harvalla on kotipihansa lähistöllä tallirakennusta, joten usein tallipaikka on ostettava oman kodin ulkopuolelta. Täysihoitotallilla on hyvät olosuhteet ja asiantuntevaa henkilökuntaa, joten tiedät hevosesi saavan siellä hyvää hoitoa. Tämä on toisaalta myös kallein vaihtoehto. Oli kyseessä sitten täysi- tai muu hoito, hevosen hoidosta laaditaan aina kirjallinen sopimus, jossa määritellään palvelun hinta ja siihen sisältyvät toimet. Kirjallisen sopimuksen tekeminen on kaikkien osapuolten kannalta paras valinta.

Hevosen yhteisomistus ja vuokraaminen

Jos et tähtää kilparatsastajaksi, voit ostaa hevosen yhdessä muiden harrastajien kanssa ja jakaa myös harrastuksesta aiheutuvat kustannukset. Voit myös vuokrata omaa hevostasi muille tai vuokrata itsellesi jonkun muun omistaman eläimen. Vaihtoehtoja eläimen osaomistamiseen tai vuokraamiseen on lukuisia ja tärkeintä onkin myös tässä tapauksessa miettiä, miten paljon olet valmis harrastukseesi sitoutumaan ja kuinka paljon haluat sijoittaa rahaa. Yhteisomistuksessa oleva hevonen saattaa olla monille toimivampi ratkaisu kuin hevosen ostaminen kokonaan omaksi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *