Mitä tarvikkeita ratsastaja tarvitsee?

riderRatsastusta pidetään yleisesti kalliina harrastuksena, mutta todellisuudessa se ei usein ole sen kalliimpi harrastus kuin muutkaan lajit. Ratsastajan ei nimittäin tarvitse ostaa omaa hevosta, ja monet tarvikkeet voi hankkia myös käytettynä. Itse asiassa aloitteleva ratsastaja selviää hyvin vähillä varustehankinnoilla. Tässä artikkelissa kerromme, mitä varusteita ratsastaja tarvitsee.

Pään suojaus

Kypärä on ehdottomasti eräs tärkeimmistä ratsastajan varusteista, ja sen valintaan kannattaa käyttää riittävästi aikaa. Hyvä kypärä istuu hyvin päähän eikä liiku ratsastuksen aikana esimerkiksi silmien eteen. Jotta kypärä olisi turvallinen, täytyy se vaihtaa uuteen kolhujen, törmäysten ja putoamisen jälkeen. Kypärä kannattaakin ehdottomasti hankkia uutena, sillä käytetyn kypärän turvallisuudesta ei koskaan ole mitään takeita. Ennen ostamista kypärää kannattaa ehdottomasti sovittaa, sillä eri mallit eroavat toisistaan esimerkiksi syvyyden ja pyöreyden suhteen. Kypärän saa edullisimmillaan noin 50 eurolla, mutta kalleimpien mallien hinnat kohoavat satoihin euroihin.

Muut turvavälineet

Kypärän ohella turvaliivi on ratsastajan keskeinen turvaväline. Kuten kypäräkin, myös liivi suojaa riittävän hyvin vain silloin, kun se on sopivan kokoinen. Liiviä voi käyttää aina ratsastaessa tai vain silloin, kun putoamisen todennäköisyys on suurempi, esimerkiksi maastossa tai esteratsastuksessa. Liivi suojaa ratsastajan sisäelimiä, selkärankaa, kylkiluita ja muuta keskivartaloa. Tietyissä ratsastuksen lajeissa turvaliivi on pakollinen hankinta, mutta kaikilla tunneilla ja talleilla sen käyttöä ei edellytetä varsinkaan alkeistason tunneilla.

Ratsastuskenkien valinta

Myös kenkien valinnalla on tärkeä merkitys ratsastajan turvallisuuden kannalta. Ratsastuksessa käytettävien kenkien minimivaatimus on korko, joka estää kenkää luisumasta jalustimen läpi, mutta paras kenkävalinta aloittelijallekin on joko nilkkapituinen ratsastuskenkä tai perinteinen ratsastussaapas. Ratsastuskenkiä valmistetaan monista eri materiaalista, erityisesti nahasta ja muovista, ja kuten muidenkin kenkien tapauksessa, myös ratsastuskenkien kohdalla hintaan vaikuttaa eniten valmistusmateriaali. Parhaissa kengissä on turvakärjet, mutta muuten on lähinnä makuasia, käyttääkö ratsastaja ratsastussaappaita vai lyhyemmällä varrella varustettuja nilkkureita.

Muut varusteet

Ratsastaja tarvitsee myös ratsastukseen sopivat housut ja käsineet. Ratsastushousujen hinnat alkavat muutamista kymmenistä euroista, joten niiden hankinta on aloittelevillekin ratsastajille mahdollista. Käsineiden valinnassa oleellista on se, että ne pitävät sormet lämpiminä mutta tarjoavat riittävän pidon ohjien käsittelyä varten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *