Hevosurheilun lajit ja muodot

Horse sportsHevosurheilua on harjoitettu jo tuhansia vuosia, ja sen suosio vain kasvaa kasvamistaan. Tässä artikkelissa kerromme hevosurheilun eri lajeista. Löydä oma suosikkisi ja vietä jännittäviä hetkiä hevosurheilun parissa!

Hevosurheilun lajien luokittelu

Hevosiin liittyvät urheilulajit voidaan jakaa ratsastuslajeihin sekä lajeihin, joissa käytetään hevoskärryjä. Jälkimmäisen kategorian tunnetuin laji Suomessa on ehdottomasti raviurheilu, mutta ratsastuslajeihin kuuluu monia suosittuja lajeja. Näiden lajien seuraamiseen liittyy oleellisesti myös vedolyönti, kuten totoaminen. Seuraavassa kerromme lisää suosituimmista ratsastuksen lajeista.

Ratsastuksen lajit

Esteratsastus on eräs tunnetuimmista ja vanhimmista ratsastuksen lajeista. Siinä tarkoituksena on ylittää radalle asetettuja erilaisia esteitä tietyssä järjestyksessä mahdollisimman nopeasti. Jokaisesta pudotetusta tai kaadetusta esteestä saa virhepisteitä, jotka huomioidaan ratsukon sijoitusta määritettäessä.

Kouluratsastuksessa tavoitteena on sileällä radalla suorittaa tiettyjä liikesarjoja mahdollisimman tarkasti ja virheettömästi. Esiteltäviin taitoihin kuuluvat ainakin askellajit käynti, ravi ja laukka sekä näissä tehtävät liikkeet pohkeenväistö ja erilaiset taivutukset. Tässä lajissa sijoitukset määräytyvät tuomarien antamien pisteiden perusteella, ja eniten pisteitä kerännyt ratsukko voittaa. Suomalaisista kouluratsastajista kautta aikojen menestynein on Kyra Kyrklund, joka urallaan saavutti muun muassa maailmanmestaruushopeaa ja maailmancupin voiton.

Kenttäratsastus on eräänlainen kilparatsastuksen moniottelu, sillä siinä ratsukko suorittaa koulu-, rataeste- ja maastoesteosuudet melko lyhyen aikavälin sisällä. Laji vaatii sekä ratsukolta että ratsastajalta paljon, ja se on kilpailumuotona näyttävä. Laji tunnetaan kuitenkin myös vaarallisuudestaan, sillä ratsuja menehtyy lajissa lähes vuosittain kaatumisten ja loukkaantumisten seurauksena.

Matkaratsastus on vanha kilpailumuoto, jossa ratsukot kilpailevat nopeudessa ja kestävyydessä pitkillä matkoilla. Kilpailumatkojen pituudet vaihtelevat 15 kilometristä 160 kilometriin ja sitäkin pidempiin, useamman päivän kestäviin kilpailuihin. Erikoisen ratsastuslajin matkaratsastuksesta tekee esimerkiksi se, ettei ratsastajan tarvitse istua koko matkaa hevosen selässä. Ratsukon täytyy myös maaliin päästyään läpäistä lääkärintarkastus.

Raviurheilu ja muut kärrylajit

Suomessa suositut ravit ovat hevosten nopeuskilpailuja, joissa ohjastaja istuu hevosen vetämien kärryjen kyydissä. Kilpailutaktiikalla on tärkeä merkitys, sillä radan muodon ja kärryjen vuoksi ohittaminen ei aina kilpailun aikana ole helppoa. Kilpailun nimen mukaisesti hevosen on tarkoitus ravata koko kisamatka, ja liiallinen laukkaaminen tai käynti kilpailun aikana johtavat hylkäämiseen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *