Hevosten luonne ja ominaisuudet

Nature and characteristics of horsesHevonen on kavioeläin, jota on jo vuosituhansien ajan pidetty kotieläimenä. Vuosisatojen saatossa hevosta on käytetty paitsi maa- ja metsätöissä, myös veto- ja kantojuhtana. Nykyään koneet ovat pääosin korvanneet työkäytössä olevat hevoset, ja hevosia käytetäänkin lähinnä ravihevosina ja ratsuina. Tässä artikkelissa kerromme hevosten luonteesta ja ominaisuuksista.

Hevosen ominaisuudet

Jalostus on vaikuttanut eri hevosrotujen ominaisuuksiin ja niiden kehittymiseen viimeisten vuosisatojen aikana merkittävästi. Hevosten koko vaihtelee miniatyyrihevosten vajaan puolen metrin korkeudesta shirehevosten lähes kahden metrin korkeuteen. Suurin osa hevosroduista on kuitenkin säkäkorkeudeltaan 120-170 cm. Rodusta riippuen hevonen saavuttaa täysi-ikäisyyden ja sitä myötä täysikokoisuuden 4-6-vuotiaana. Kesytetty hevonen elää yleensä enintään noin 30-vuotiaaksi.

Hevosen näkökenttä on ihmiseen verrattuna poikkeuksellisen laaja, jopa 340 astetta. Tutkimusten mukaan hevosen värinäkö rajoittunut, mutta toisaalta hevonen näkee ihmisten paremmin hämärässä. Myös hevosen kuuloaisti on hyvä, ja hevoset ovat herkkiä havaitsemaan myös äänen tulosuunnan.

Hevosen ravinto

Heinäkasvit ovat hevosen luontaisinta ravintoa, sillä hevonen on kehityksensä aikana erikoistunut ruohonsyöjäksi. Hevosen mahalaukku on melko pieni, joten se tarvitsee ruokaa usein pieninä annoksina. Vapaana elävät hevoset saattavatkin viettää suurimman osan ajasta syöden. Hevosen ruoansulatus on herkkä, minkä vuoksi se voi herkästi sairastua ähkyyn.

Hevosen käyttäytyminen

Luonnonoloissa hevonen elää laumoissa, joten sosiaalisuus on sille luontaista. Laumoissa on kuitenkin selkeä hierarkia, ja yleensä laumassa on vain yksi hallitseva ori. Hevoset ovat myös melko herkkiä, ja ne säikähtävät helposti ympäristön äkillisiä muutoksia. Pakeneminen on hevosille lajityypillistä käytöstä, mutta jos pakenemiseen ei ole mahdollisuutta, ne puolustautuvat tarvittaessa potkimalla tai jopa puremalla. Hevonen on erittäin voimakas eläin, ja päähän osuessaan sen potku voi jopa tappaa ihmisen. Hevosen luontaista pakenemistaipumusta voidaan hillitä koulutuksen ja jalostuksen avulla.

Hevosten käyttö

Hevoset ovat olleet keskeisessä roolissa ihmisten kulttuureissa jo vuosituhansien ajan. Eri rotuja on jalostettu erilaisiin käyttötarkoituksiin, ja jalostus näkyy myös eri rotujen piirteissä ja ominaisuuksissa. Hevosenlihan käyttö ihmisen ravintona vaihtelee kulttuureittain, ja Suomessa sitä käytetään lähinnä meetvurstissa. Nykyaikana hevosten käyttö vetojuhtana ja maa- ja metsätöissä on vähäistä, mutta ratsuna ja raviurheilussa on sitäkin suositumpaa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *